احتمالا تاکنون اصطلاح CDNبه گوش شما خورده است و برایتان سوال پیش آمده است که چیست و چه کاربردی دارد؟ CDN مخفف Content Delivery Network است. در ادامه به طور کامل به این اصطلاح میپردازیم و برای شما به اشتراک می گذاریم.
CDN چیست؟
خرید cdn و فعالسازی آن منجر به افزایش سرعت دسترسی به تنظیمات میگردد. وقتی شبکه cdn ساخته می شود ، سرور های مختلفی در نقاط گوناگون جهان با طول جغرافیایی مشخص و تعیین شده ای مستقر می شوند.
در ادامه با دریات اطلاعات از دیتا اصلی و ذخیره آن به صورت کش شده بر اساس موقعیت جغرافیایی بازدید کننده که با توجه به ISP مخابراتی کاربر شناسایی می شود ، داده ها را از نزدیک ترین cdn به کاربر تحویل می دهد تا آن بتواند با سرعت خوبی به آنها دسترسی داشته باشد.
به همین دلیل است که اگر سایت هایی مانند گوگل را که از cdn استفاده می کنند باز کنید ، میبینید که در کمترین زمان برای بازدید کنندگان به نمایش در می آید اما اگر سایتی سرور آن در دور دست ها باشد ، با سرعت کمتری باز می شود. خب حالا که با اصطلاح cdn آشنا شده اید ، در ادامه به ویژگی های بی کران آن میپردازیم.
CDN مخفف چیست؟
کاربران زیادی برایشان سوال است که cdm مخفف چیست؟ همانطور که در ابتدای مقاله گفتم این اصطلاح مخفف Content Delivery Network است. به صورت کلی cdm شبکه توزیع محتوا است. سرور های گوناگون در نقاط مختلف جهان قرار میگیرند و با توجه به نزدیکی کاربر ، به درخواست آنها پاسخ می دهد. در واقع دیتا سایت از سروری بدست می آید که سریع لود شود و کاربر منتظر نماند.
تکنولوژی CDN چه کاربردی دارد؟
با استفاده از این تکنولوژی گوگل می تواند به کاربران خود راحتی را هدیه بدهد و آنها را در گوگل منتظر نزارد. شبکه توضیع محتوا با استفاده از سرور هایی که در همه ی دنیا وجود دارد و با توجه به موقیعت کاربر ، محتوای ذخیره شده را به آن به نمایش می گذارد.
این سرویس در افزایش سرعت سرویس محتوا و پهنای باند در سایت های با ترافیک بالا و سایت های جهانی مانند گوگل و آمازون بسیار تاثیر گذار و مفید است. cdn ها انواع مختلفی دارند که می توانند برای یک کشور و یا شرکت خاص طراحی شوند ، مانند CDN چایناکش در کشور چین یا cdn گوگل که فقط در اختیار خود گوگل قرار میگیرد. اگر شما نیز می خواهید سرعت سایتتان افزایش داده شود و کاربران از آن راضی باشند و همچنین با حملات به هاست و سرور سایت رو به رو هستید ، استفاده از cdn علاوه بر سرعت ، می تواند امنیت را نیز به شما بدهد.
شرکت های بزرگ اینترنتی برای افزایش سرعت سایتشان ، همچنین ترافیک زیاد از cdn های مخصوص استفاده می کنند تا امکانات خود را بهبود ببخشند. این تکنولوژی باعث می شود تا کاربران هیچگونه کندی را در سایت ها حس نکنند و با بالاترین سرعت از نزدیک ترین سرور بهره ببرند.
این قابلیت ویژگی های فوق العاده و زیادی دارد که بهترین آن سرعت ، امنیت ، 24 ساعت در دسترس بودن و پخش درست فشار بر روی چند سرور مختلف است.
CDN چطور کار میکند؟
همانطور که در قبل گفته شد ، این شبکه ویژگی های متعددی دارد و می تواند به شرکت های کوچک و ویمستر های سایت های خصوصی قدرت بسیار زیادی بدهد. در پایین کارکرد این سیستم وسیع را برای شما عرض خواهیم کرد.
- ار روی اطلاعات قابل دانلود شدن سایتتان روی سرویس های مختلف که در سطح جهان وجود دارد ، یک نسخه کپی ذخیره می کند.
- زمانی که مخاطبی وارد سایت شما می شود و درخواست اطلاعات می کند ، داده های ذخیره شده روی سرور که به صورت اشتراکی که به سایت های مختلف سرویس می دهند ، از نزدیک ترین سرور براساس موقعیت جغرافیایی کاربر دانلود می شود.
- اطلاعات دانلود شده توسط کاربر به آنها داده می شود.
پس زمانی که کاربری وارد سایتی شد ، اطلاعات از نزدیک ترین سرور به او داده می شود و هر زمان که سرویس cdn در دسترس نباشد ، مشکلی پیش نمی آید و داده ها از سرویس اصلی خود بارگذاری می شوند و تنها تفاوت آن ؛ سرعتش است ، چون این اطلاعات قبلا در cdn ذخیره شده اند و نیاز به انجام کار خاصی نیست تا در آن ثبت شوند ، پس با سرعت بیشتری برای کاربر در دسترس قرار گرفته و دانلود می شود.
در تصویر بالا یک وبسایت بدون CDN را مشاهده میکنید که کاربران از سراسر دنیا نیازمند فراخوانی اطلاعات از سرور اصلی آن هستند و این باعث میشود
مزایای استفاده از CDN
استفاده کردن از سیستم cdn می تواند به سرور و هاست شما قدرت زیادی بدهد و برای کسب و کار شما مفید واقع شود. در پایین نمونه از مزایای این سرویس را برای شما به اشتراک خواهیم گذاشت.
- افزایش امنیت سایت ها
- افزایش سرعت سایت ها در همه جای جهان
- افزایش میزان پهنای باند و کاهش مصرف ترافیک اصلی سرور ، مثلا اگر سرویس شما 10 گیگ پهنای باند ارائه کند ، وقتی شما از یک cdn که دارای 10 node استفاده می کنید ، در حقیقت 10 گیگ به پهنای باند شما اضافه شده است.
- هزینه کم برای استفاده کاربران (به دلیل اینکه چندین نفر در یک سرور هستند)
- نصب آسان و بدون دردسر cdn
- رضایت کاربران از سرعت و بهتر شدن رتبه سایتتان
- جلوگیری از حملات به سرور سایت
به صورت کلی با اتصال یک سایت به سرور شبکه cdn داده های قابل ذخیره سازی آن مانند فایل های چند رسانه ای در سراسر شبکه سی دی ان در نقاط گوناگون دنیا قرار دارند ، ذخیره می شود و به زبانی ساده تر وقتی می خواهید یک فیلم در سایت خود منتشر کنید ، یک نسخه کش شده از این فیلم به تمامی سرور هایی که در این شبکه قرار دارند ، ارسال شده و در آن ذخیره میگردد.
از طرفی دیگر اگر به سایت شما حمله انجام شود و افرادی به دنبال سوء استفاده باشند ، به مانعی برخورد می کنند ، چون که cdn از سایتتان مراقبت های لازم را انجام می دهد.
رفتار یک شبکه CDN به چه صورت خواهد بود؟
اگر بخواهیم به رفتار هایی که در شبکه cdn رخ می دهد تا داده ها را به آخرین مرحله در اختیار کاربر قرار می دهند بپردازیم ، باید آنها را به سه مرحله تقسیم کنیم.
- 1. شبکه توضیع محتوا تمامی سرور های جهانی اینترنت را که در سراسر دنیا قرار دارند ، تحت پوشش خود قرار می دهند. پس وقتی که شما از cdn برای سایت و سیستم خود استفاده می کنید ، اطلاعات شما بر روی تک تک این سرور ها کپی و ذخیره می شوند و زمانی که کاربری به سایت شما مراجعه می کند محتوای اصلی سایت شما را (عکس ، فیلم ، نوشته و…) را از نزدیک ترین سرور دریافت خواهد کرد. این نزدیکی کاربر به سرور به خاطر ISP مخابراتی بازدید کننده به دست می آید. در این وضعیت دیگر کاربران به طور مستقیم به هاست شما متصل نیستند و این کار عمکرد سایتتان را بهتر می کند.
- 2. تمام اطلاعاتی که قابل تمدید و بروزرسانی نیستند در شبکه توضیع محتوا قابل ذخیره شدن هستند تا در سراسر دنیا سرور های نزدیک به کاربران برای آنها به نمایش در بیاید. منظور از فایل هایی که بروزرسانی نمی شوند تصاویر ، جاوا اسپریت و… است که نیازی به تمدید ندارند اما سایر بخش ها که شامل محتواهات صفحات است و از دیتابیس خوانده می شود ، نمی توان در cdn ذخیره کرد و به طور مستقیم از سرور بارگذاری می شوند. پس با این کار اگر هزینه ای برای پهنای باند شما مصرف شود را کم و برای تهیه و فعالسازی یک شبکه cdn استفاده کنید ، بسیار بهتر می باشد ؛ چون با اینکار امنیت سایت خود را نیز بالا برده اید.
- 3. سرعت دسترسی به سایت در حالی که cdn فعال نباشد در کشوری که سرور در آن برقرار است ، در بالا ترین سطح قرار دارد و وقتی سرور سایت ما داخل ایران است و یک بازدید کننده از آمریکا بخواهد وارد آن شود ، از سرعت پایینی بهره برداری خواهد کرد. پس بهتر است تا cdn را بر روی سایت خود فعال کنید تا کاربران در همه جای دنیا بتوانند از محتواهای سایت شما با بالاترین سرعت استفاده کنند و در اینجا استثنایی قائل نشود. شما می توانید برای اثبات این حرف ها و بر طرف شدن حدس و گمان خود ، سایتی را که در cdn استفاده کرده اید را توسط ابزار Pingdom امتحان کنید تا به صورت عملی متوجه این قضیه شوید.
آیا CDN معایب دارد؟
بسیاری از کاربران و سئو کار ها این سوال را کرده اند که آیا cdn مشکلی برای سایت ها به وجود می آورد؟
باید بگویم که خیر. این قابلیت همه نظره برای سایت ها مناسب است. فقط تنها چیزی که در cdn وجود دارد که البته نمی توان به آن عیب گفت ، رایگان نبودن این تکنولوژی است و برخی از افراد نمی توانند از آن استفاده کنند.
البته برخی cdn ها رایگان هستند اما کلیه امکانات آنها برای شما رایگان نیست و باید برای فعالسازی آنها هزینه ای پرداخت کنید. به صورت کلی این قابلیت بسیار مناسب همه سایت ها می باشد و ارزش قیمتش را دارد.
اگر شما میخواهید سئو را به صورت اصولی و حرفهای یاد بگیرید، پیشنهاد میکنم به صفحه آموزش سئو در وبسایت ما سر بزنید.
چه تعداد CDN در سرتاسر جهان وجود داره؟
نمی توان به صورت دقیق تایید کرد که چه تعداد cdn در جهان وجود دارد ، چون که بسیاری از سایت ها و شرکت های خصوصی و عمومی از آن استفاده می کنند اما معروف ترین cdn ها در دنیا عبارت اند از: MaxCDN ، cloud Flare ، VPS.net و… شما با بهره برداری از کلود فلر می توانید از امکانات رایگانی که این cdn در اختیار شما قرار می دهد ، استفاده کنید.
معرفی CDN های رایگان
انواع مختلفی سی دی ان در جهان وجود دارد که کاربران زیادی از آن استفاده می کنند. هر کدام از این ها قابلیت های رایگانی دارند که شما می توانید از آنها بهره برداری کنید و جهت دسترسی به امکانات بیشتر ، باید هزینه ای را پرداخت کنید.
یکی از معروف ترین شبکه های توزیع محتوا کلودفلر و ابر اروان برای کاربران مقیم در ایران است که می توانید از ویژگی های آن استفاده نمایید.
از مهم ترین ویژگی های آن می توان به خراب نشدن ، استفاده از سیم کش برای توضیع فایل های سایت در سرور های موجود و جلوگیری از حمله به سایت ها اشاره کرد.
اگر از کلودفر برای سایت خود استفاده کردید ، می توانید از مقاله آموزش تصویری آن جهت بهتر کردن سرعت و امنیت سایتتان بهره برداری کنید اما اگر از وردپرس جهت مقاله نوسی در سایت خود استفاده می کنید ، می توانید از افزونه رایگانی نظیر jetpack کمک بگیرید که امکان استفاده از شبکه cdn اختصاصی این شرکت را در اختیار شما میگذارد و قادر هستید تا از آن به عنوان شبکه توضیع محتوا در سایت خود استفاده کنید.
ممنون که تا پایان همراه ما بودید ، امیدواریم که این مقاله مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد. اگر سوالی دارید می توانید در قسمت کامنت برای ما ارسال کنید.
بدون دیدگاه